За региона

Село Горун

   Село Горун е малко, тихо и спокойно Добруджанско село, намиращо се на международния път Е87  Варна-Балчик-Каварна-Шабла-Дуранкулак,  на 4 км. от гр. Шабла, на 13 км. от гр.Каварна и на около 4 км от морския бряг.

   Стратегическото място на Горун – близостта до морския бряг и екологично чистата природа, предоставят възможност за комбиниране на селския с други видове туризъм – морски, ловен, спортен, екологичен и културен. Престоят ви ще се разнообрази  ако посетите Шабленската тузла – езеро- лагуна, богато със сероводородната си лечебна кал и минерална вода, фара Шабла, символа на Северното Черноморие – нос Калиакра  и ботаническата градина на гр.Балчик.

***

с.Тюленово

В близкото село Тюленово, на около 8 км. от къща за гости „Тоти”, се намират морски плажове с красиви скалисти заливчета за къпане, осеяни с подводни пещери. Нерядко може да се насладите на играещите сред вълните делфини. Естествен мост ще ви отведе навътре в морето, за да разгледате възхитителните скали надвиснали над него, обиталище на колонии от корморани.

 

Шабленските езера

 

› Шабленското (9 км), Езерецкото (11 км) и Дуранкулашкото (25 км) езера дават възможности за туризъм, лов и орнитоложки наблюдения. Разположени в близост до морския бряг, на основния път на миграция на прелетни  птици „Виа Понтика“, езерата съхраняват невероятно богатство от растителни и рибни видове, блатни и водолюбиви птици.

 

 

Големия остров

 › На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира и античният пещерен храм на трако-фригийската богиня Кибела, некрополи от различни епохи – праисторическа, антична и българска. Тук  са открити и останките на най-древното и най-голямо неолитно селище в континентална Европа, датирано от 5200 – 3800 г. пр.н.е. Често Дуранкулак е сравняван от специалистите с Троя, но с около две хилядолетия по-стар от него.

 

фара на Шабла

 

На нос Шабла – най-източната точка на България, се извисява най-старият и най-високият(32м) фар у нас построен през 1856г. по проект на френски инженери. Боядисан в бяло и червено със стени дебели 1.20м и 132 стъпала до прожектора, светлината му се вижда на 17 морски мили навътре в морето. Наоколо могат да се видят следи от антично пристанище Карон Лимен и късно-антична крепост от 4-5в.

 

нос Калиакра

На 25 км. от с.Горун се намира нос Калиакра. Носът е вдаден на 2 км. навътре в морето, наподобява полуостров и представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. Районът е известен и с делфините и голямото разнообразие от морски птици, които гнездят по скалите.  В археологическо отношение нос Калиакра е класически античен и средновековен укрепителен център, столица на Добруджанското деспотство от епохата на Второто българско царство и резиденция на деспот Добротица.

 

Ботаническата градина и двореца, гр. Балчик

› Ботаническата градина на гр.Балчик  съществува от 1955г. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ също се намира в „двора“ на ботаническата градина. В началото на ХХ век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция.

 

Резерват „Яйлата“

 

На 4 км по полски път се намира Камен бряг с  Националния археологически резерват „Яйлата“ – приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.  „Яйлата” не само съхранява интересни и значими културно-исторически паметници, а е и неповторима природна даденост. Разнообразен е растителният и животинският свят. Тук гнездят над 178 вида птици и са регистрирани повече от 270 вида фауна

 

Мидени ферми „Дълбока“

› Мидените ферми “Дълбока”, които отстоят на 15 км. от Горун, ще ви предложат вкусни специалитети от миди, риба и други морски дарове.